- Během školní docházky dochází k proměně dítěte v adolescentní věk. Člověk získává z potravy energii a stavební látky pro vývoj tkání a orgánů. Mění se i nároky těla na příjem energie a jednotlivých živin. Jídelníček školních dětí a dospívajících má být co nejpestřejší a měl by obsahovat alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, zároveň by měla strava být vyvážená po stránce kvantitativní a kvalitativní. V jídelníčku by měl být dostatek obilovin, který by se měly s postupujícím věkem více nahrazovat výrobky z tmavé nebo celozrnné mouky. Do jídelníčku školáka denně patří mléko nebo mléčné výrobky, libové maso, ryby kvůli obsahu omega-3-mastných kyselin, luštěniny a kvalitní rostlinné oleje, rovněž i vejce, semínka a ořechy. Omezit by se měly sladkosti, sladké nápoje, smažené a solené potraviny, uzeniny a tučné potraviny. Pokud mají děti zvýšenou pohybovou aktivitu, zvyšují se nároky na složení jídelníčku.
- Nesprávná výživa zároveň ovlivňuje zdraví člověka. Časté přejídání, podvýživa nebo nevyvážené stravování může vést ke vzniku civilizačních chorob jako je zvýšený cholesterol při vysokém podílu živočišných tuků nebo riziko vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva a žaludku při nízkém obsahu vlákniny, vysoký příjem soli ovlivňuje krevní tlak. Vysoký příjem energie způsobuje obezitu.
- Zvláštní pozornost by se měla věnovat dodržování pitného režimu. Jeho základem je neslazená pitná voda i voda různě dochucená např. ovocem a bylinkami. Postupem věku si děti a dospělí méně a méně uvědomují pocit žízně, takže by měly být nápoje volně dostupné ke konzumaci.
- V naší školní jídelně jsou do skladby jídelníčku zařazovány luštěniny, ryby, libové maso, ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky tak, abychom naplňovali spotřební koš a přispívali ke zdravým stravovacím návykům dětí. Příprava jídla probíhá pomocí vaření nebo dušení s vhodnou volbou tuku. Preferována je čerstvá zelenina a ovoce. Potraviny se snažíme nakupovat od lokálních prodejců. Vejce odebíráme z drůbežárny v Semechnicích. Brambory, jablka a mošty od Farmy Burian – Sady Synkov, maso od p. Duzbaby z Rychnova nad Kněžnou.
- Důležité je konzumovat všechny potraviny v přiměřeném množství a stravovat se pravidelně.
Ing. Petra Králíčková, vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Voděrady.